ARBETSRÄTT
Oavsett om du har problem att få ut rätt lön eller fått besked om uppsägning eller avsked är det ofta klokt att konsultera en sakkunnig inom arbetsrätt för att i ett tidigt skede få råd och hjälp kring hur du ska hantera den uppkomna situationen. Detta gäller oavsett ifall du är medlem i facket eller inte. Det arbetsrättsliga regelverket är komplicerat samtidigt som arbetsrättsliga frågor ofta kan vara känsliga och av stor betydelse för dig som anställd. Därför är det viktigt att du som anställd får rätt råd i rätt tid av någon kvalificerad med förståelse för just din situation.
Som arbetsgivare ställs du många gånger inför flera komplexa frågeställningar i samband med att en arbetstagare ska sägas upp eller avskedas. Om du har hamnat i konflikt med en anställd råder vid dig att kontakta oss för att tillsammans diskutera den uppkomna situationen för att på bästa möjliga sätt erbjuda kvalificerad juridisk rådgivning och biträde.
LEBER har bred kompetens inom arbetsrätt och har erfarenhet av att, med ett lösningsorienterat fokus, företräda både anställda och arbetsgivare inom olika branscher. Vi har kontor i Stockholm, Norrtälje och Nyköping men kan även erbjuda vår tjänst för dig som befinner dig på andra platser i landet. Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig på bästa möjliga vis.
FAQ
Nedan följer ett axplock av de frågor vi ofta får från personer som hör av sig till oss i anledning av funderingar kring arbetsrättsliga frågor. För det fall att du inte hittar svaret på din eventuella fråga nedan är du välkommen att höra av dig till oss med din fråga eller fundering.
Arbetsrätt är det rättsområde som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det omfattar en rad lagar och regler som styr allt från anställningsavtal och arbetsmiljö till uppsägningar, kollektivavtal och diskrimineringsskydd. Arbetsrätten delas in i individuell och kollektiv arbetsrätt. Den individuella delen rör frågor som anställningsformer, lön och uppsägning, medan den kollektiva handlar om relationen mellan arbetsgivare och fackliga organisationer. Genom dessa regler skapas en balans mellan parterna och trygghet på arbetsmarknaden.
I Sverige finns flera typer av anställningsformer, där de vanligaste är tillsvidareanställning (fast anställning), visstidsanställning, vikariat och provanställning. En tillsvidareanställning innebär att anställningen gäller på obestämd tid och kan endast avslutas genom uppsägning eller avsked. En visstidsanställning är tidsbegränsad och avslutas automatiskt vid slutdatumet om inget annat avtalas. Vikariat används för att ersätta en anställd under en viss tid, medan provanställning ger arbetsgivaren möjlighet att pröva en arbetstagare innan anställningen övergår i en tillsvidareanställning.
Uppsägningstiden beror på flera faktorer, inklusive anställningstid, kollektivavtal och vad som anges i anställningsavtalet. Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) är den minsta uppsägningstiden en månad, men den kan vara längre beroende på hur länge den anställde har arbetat. För arbetstagare som varit anställda i många år kan uppsägningstiden vara upp till sex månader. Vid egen uppsägning gäller vanligtvis en kortare uppsägningstid, men kollektivavtal kan föreskriva längre perioder.
Om en arbetsgivare behöver säga upp anställda på grund av arbetsbrist måste det finnas en verklig och saklig grund. Arbetsgivaren är skyldig att först undersöka möjligheten till omplacering innan uppsägning sker. Därefter tillämpas turordningsregeln “sist in, först ut”, om inte andra överenskommelser har gjorts i kollektivavtalet. Arbetsgivaren ska även genomföra förhandlingar med facket enligt medbestämmandelagen (MBL) och följa reglerna om varseltid.
En uppsägning på grund av personliga skäl får endast ske om det finns saklig grund, vilket innebär att den anställde på ett allvarligt sätt brustit i sina arbetsuppgifter eller skyldigheter gentemot arbetsgivaren. Exempel på detta kan vara upprepad misskötsamhet, samarbetssvårigheter, arbetsvägran, sena ankomster eller allvarlig illojalitet. Arbetsgivaren måste dock först ha försökt lösa problemen genom varningar eller åtgärder innan uppsägning blir aktuellt.
Vid uppsägning har den anställde rätt till uppsägningstid, vilket innebär att anställningen fortsätter under en viss period efter uppsägningen. Ett avsked däremot innebär att anställningen avslutas omedelbart, utan rätt till uppsägningstid. Avsked får endast ske vid synnerligen grova förseelser, exempelvis om en anställd stjäl från arbetsgivaren, begår grova överträdelser av arbetsgivarens policy eller beter sig allvarligt illojalt.
Ja, en anställd har rätt till sjuklön från arbetsgivaren under de första 14 dagarna av sjukskrivningen. Den första sjukdagen är dock en karensdag, vilket innebär att ingen ersättning betalas ut den dagen. Efter sjuklöneperioden kan arbetstagaren ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
Arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet, vilket innebär att vissa förändringar i arbetsuppgifter kan göras inom ramen för anställningen. Större förändringar, såsom en väsentlig omplacering eller en lönesänkning, kräver dock antingen samtycke från arbetstagaren eller förhandlingar med facket.
En konkurrensklausul är en avtalsbestämmelse som begränsar en anställds möjlighet att ta anställning hos en konkurrerande verksamhet efter avslutad anställning. Sådana klausuler får inte vara oskäliga och måste vara väl motiverade, exempelvis för att skydda företagshemligheter.
Om en arbetstagare anser att uppsägningen är felaktig kan denne begära förhandling med arbetsgivaren eller facket. Om uppsägningen bryter mot LAS kan arbetstagaren väcka talan i domstol och kräva skadestånd eller att uppsägningen ogiltigförklaras.
Övervakning är tillåten i vissa fall men måste ske i enlighet med GDPR och kameraövervakningslagen. Anställda ska informeras om övervakningen och den får inte vara oskäligt integritetskränkande.
Arbetstagare har rätt att vara föräldralediga enligt föräldraledighetslagen. Under ledigheten är anställningen skyddad och arbetsgivaren får inte missgynna den anställde på grund av ledigheten.
Arbetsgivaren har ett omfattande ansvar för att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö. Detta innefattar både fysiska risker, såsom ergonomi och säkerhet på arbetsplatsen, samt psykosociala faktorer som stress och mobbning.
Om en anställd utsätts för diskriminering kan denne anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) eller vidta rättsliga åtgärder mot arbetsgivaren. Diskrimineringslagen förbjuder all form av diskriminering baserad på kön, ålder, etnicitet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller könsidentitet.
Arbetsgivaren har rätt att planera semestern utifrån verksamhetens behov men måste följa semesterlagen, som ger rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet under sommaren.
Om en arbetsgivare inte betalar ut lön i tid kan den anställde kräva betalning och i vissa fall ha rätt att omedelbart avsluta sin anställning. Det kan också vara möjligt att vända sig till facket eller Kronofogden för att ansöka om betalningsföreläggande. I allvarliga fall kan arbetsgivaren begäras i konkurs, och den anställde kan då ha rätt till lönegaranti från staten.
Vid en omorganisation måste arbetsgivaren följa reglerna i LAS och i eventuella kollektivavtal. Om arbetsbrist uppstår och leder till uppsägningar gäller principen “sist in, först ut”, men avvikelser kan ske genom kollektivavtal eller särskilda skäl. Arbetsgivaren måste även undersöka omplacering innan uppsägningar genomförs.
Det finns särskilda regler för anställning av minderåriga. Barn under 13 år får i princip inte arbeta, förutom i vissa undantagsfall som i familjeföretag eller enklare sysslor. För ungdomar mellan 13 och 15 år gäller särskilda begränsningar i arbetstid och arbetsuppgifter, och för dem mellan 16 och 18 år gäller regler som ska säkerställa att arbetet inte är fysiskt eller psykiskt skadligt.
Saklig grund för uppsägning innebär att en uppsägning måste vara motiverad antingen av arbetsbrist eller av personliga skäl. Arbetsbrist behöver inte betyda ekonomiska problem, utan kan även handla om organisationsförändringar. Personliga skäl innebär att en anställd har brustit i sina skyldigheter på ett sådant sätt att fortsatt anställning inte är möjlig. Arbetsgivaren måste dock ha varnat den anställde innan uppsägning sker, om det handlar om misskötsamhet.
En visstidsanställd har i regel ingen uppsägningstid, eftersom anställningen löper ut vid det avtalade slutdatumet. Om anställningen har varat mer än tolv månader under en treårsperiod ska arbetsgivaren dock meddela den anställde minst en månad i förväg om anställningen inte förlängs. Om en visstidsanställd har arbetat i mer än två år under en femårsperiod kan anställningen övergå till en tillsvidareanställning enligt LAS.
KONTAKTA OSS
Juridiska tjänster tar ofta avstamp i det personliga mötet mellan jurist och klient. Det kan härav vara svårt att på förhand veta vilken jurist eller advokat man ska vända sig till med den situation som man behöver hjälp med.
Leber Advokatbyrå erbjuder med anledning härav ett förutsättningslöst personligt samtal om 15 minuter med någon av våra advokater eller jurister. Denna kostnadsfria konsultation är främst riktad till dig som behöver vägledning i en juridisk fråga eller är osäker på hur du ska inleda ditt ärende.
Du är välkommen att ringa till oss på helgfria vardagar mellan kl. 08:30 – 17:00.
Det går även bra att ställa dina frågor direkt via kontaktformuläret eller maila dem till oss så kontaktar vi dig så snart som möjligt, vanligtvis samma dag.
Den 11 januari 2016 inrättades Konsumenttvistnämnden hos Advokatsamfundet. Konsumenttvistnämnden ger dig som konsument möjligheten att få arvodestvister och ekonomiska krav som du som konsument riktar mot en advokat eller en advokatbyrå prövade i nämnden. Med konsument i detta sammanhang avses fysisk person, som agerar för ändamål som faller utanför närings- eller yrkesverksamhet. En förutsättning för att konsumenttvistnämnden ska pröva din framställan är att du först har kontaktat ansvarig advokat eller jurist vid advokatbyrån för att försöka nå en lösning.
Mer information om konsumenttvistnämnden finns på advokatsamfundets hemsida
www.advokatsamfundet.se/konsumenttvistnamnden
LEBER Advokatbyrå