STOCKHOLM / NORRTÄLJE / NYKÖPING

VÅRDNAD, BOENDE & UMGÄNGE

Söker du en advokat eller jurist i Stockholm, Norrtälje eller Nyköping som är specialiserad inom vårdnad, barns boende eller umgänge?

Vid en separation är det vanligt att man som förälder ställs inför flera svåra beslut rörande ens barn, vissa frågor mer akuta och komplicerade än andra. Ofta kan det vara klokt att i ett tidigt skede diskutera frågor kring vårdnad, boende och umgänge med en advokat eller jurist. Eftersom frågor rörande ens barn är känsliga och särskilt betydelsefulla är det viktigt att du företräds av någon som förstår din och ditt barns situation och som du känner förtroende för.

Vad kostar en vårdnadstvist? I de allra flesta fall finns det möjlighet att få ersättning för kostnaderna för en advokat eller jurist via hemförsäkringen. De stora försäkringsbolagen har ett rättskydd som en del i hemförsäkringen. Rättsskyddet täcker vanligtvis ca 75 - 80 procent av advokatkostnaderna. Saknar du möjlighet till rättsskydd finns det under vissa förutsättningar möjlighet att bli beviljad rättshjälp. Om du beviljas rättshjälp står staten för den större delen av dina advokatkostnader, du betalar då endast mellan 2 – 40 procent av dina juridiska kostnader.

LEBER har långvarig erfarenhet av att företräda föräldrar som ombud i tvister rörande vårdnad, boende och umgänge. Vi arbetar utifrån ett lösningsorienterat arbetssätt som alltid utgår ifrån klienten och barnets bästa. Oavsett om du står inför en separation och har frågor och funderingar i anledning av detta eller om du redan befinner dig i en tvist rörande vårdnad, boende eller umgänge så erbjuder vi kostnadsfri rådgivning. Vi hjälper självklart till att utforska möjligheterna för dig att erhålla finansiering, antingen via din hemförsäkring eller genom rättshjälp. LEBER har kontor i Stockholm, Norrtälje och Nyköping. Hör av dig till oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

FAQ

Nedan följer ett axplock av de frågor vi ofta får från personer som hör av sig till oss i anledning av vårdnad, boende eller umgängesfrågor. För det fall att du inte hittar svaret på din eventuella fråga nedan är du välkommen att höra av dig till oss med din fråga eller fundering.

Vårdnad innebär det juridiska ansvaret för ett barns personliga omvårdnad. Det innebär att vårdnadshavaren har ett ansvar att fatta beslut i sådana frågor som exempelvis rör skolgång, hälsa och fritidsaktiviteter. Gemensam vårdnad betyder att båda föräldrarna delar detta ansvar och måste fatta större beslut om barnet tillsammans, även om föräldrarna inte bor ihop. Ensam vårdnad innebär att den ena föräldern ensam har rätten att fatta dessa beslut. Domstolen kan besluta om ensam vårdnad om det anses vara förenligt barnets bästa, exempelvis om föräldrarna har stora samarbetssvårigheter eller om en förälder är olämplig som vårdnadshavare.

Föräldrar som är gifta vid barnets födelse får per automatik gemensam vårdnad enligt svensk rätt. Om föräldrarna inte är gifta, får mamman till barnet ensam vårdnad. För att få gemensam vårdnad kan föräldrarna anmäla detta till socialnämnden eller Skatteverket, vilket vanligtvis sker i samband med faderskapsbekräftelsen. Om föräldrarna inte är överens om vårdnaden, kan den som vill få gemensam vårdnad ansöka om detta via domstol genom att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.

Gemensam vårdnad förutsätter att en sådan vårdnadsform är förenligt med barnets bästa. Föräldrarna måste kunna samarbeta i frågor som rör barnet och kunna sätta barnets behov framför sina egna konflikter. Även om föräldrarna inte behöver vara överens om allt förutsätter gemensam vårdnad att föräldrarna har en grundläggande kommunikationsförmåga. Dessutom måste båda föräldrarna vara lämpliga som vårdnadshavare och kunna bidra till barnets trygghet och utveckling.

För att få ensam vårdnad måste det visas att gemensam vårdnad inte är förenligt med barnets bästa. Ensam vårdnad kan vara aktuellt om föräldrarna har allvarliga samarbetssvårigheter som påverkar barnet negativt eller om en förälder anses olämplig, till exempel på grund av våld, missbruk eller bristande omsorgsförmåga. Ensam vårdnad kan också bli aktuellt om en förälder inte är intresserad av att delta i barnets liv eller inte tar sitt ansvar som vårdnadshavare.

Domstolen utgår från principen om barnets bästa, som fastställts i föräldrabalken. Barnets behov av trygghet, stabilitet och en god relation till båda föräldrarna väger tungt vid domstolens bedömning. Domstolen tar även hänsyn till risken för att barnet utsätts för våld eller annan skada och beaktar många gånger barnets egen vilja, särskilt om barnet är tillräckligt gammal och mogen för att kunna uttrycka sin åsikt. En utredning från familjerätten används ofta som underlag för domstolens beslut i frågor rörande vårdnad, boende och umgänge.

Växelvis boende innebär att barnet bor lika mycket hos båda föräldrarna, exempelvis varannan vecka. För att detta ska vara lämpligt måste föräldrarna ha en särskilt god samarbetsförmåga. Därför är ett växelvist boende i regel uteslutet i de fall då en av föräldrarna har ensam vårdnad om barnet. Dessutom förutsätter denna boendeform att föräldrarna bor tillräckligt nära varandra för att barnets vardag inte ska påverkas negativt av långa resvägar. Barnets ålder och behov är också av betydelse för frågan ifall det anses förenligt med barnets bästa att föräldrarna har ett växelvist boende.

Umgänge handlar om barnets rätt att ha kontakt med den förälder som barnet inte bor hos. Enligt föräldrabalken är det barnets rätt, inte förälderns, att ha umgänge. Umgänget kan ske genom regelbundna träffar, telefonkontakt eller andra former som passar barnets behov. Om det finns risk för barnets säkerhet kan domstolen besluta om övervakat umgänge, s.k. umgänge med umgängesstöd, där personal från socialtjänsten närvarar under umgänge.

Om föräldrarna är oense kring frågor rörande vårdnad, boende eller umgänge finns det möjlighet att delta i samarbetssamtal hos familjerätten. Om samarbetssamtalen inte leder till en lösning kan en vårdnadstvist inledas i domstol. Domstolen kommer då att fatta beslut baserat på vad som anses bäst för barnet, ofta efter att en utredning från familjerätten genomförts.

Ett informationssamtal är ett obligatoriskt steg för föräldrar som vill inleda en tvist angående vårdnad, boende eller umgänge. Under samtalet får föräldrarna information om domstolsprocessen och om alternativ till en domstolstvist, exempelvis samarbetssamtal, för att försöka lösa konflikten utan att saken behöver gå till domstol.

Ett interimistiskt beslut är ett tillfälligt domstolsbeslut som gäller fram till dess att en slutlig dom har meddelats. Så länge målet pågår är det möjligt att begära att domstolen ska fatta ett interimistiskt beslut. Domstolen kan när som helst ändra ett interimistiskt beslut. Det finns sällan skäl att i ett interimistiskt beslut besluta om ändring i vårdnaden om barnet. Det är däremot mer vanligt att domstolen interimistiskt beslutar om umgänge mellan barn och förälder.

En vårdnadstvist kan ta mellan sex månader och över ett år, beroende på hur komplicerat ärendet är och hur domstolens arbetsbelastning är. Tillfälliga beslut kan dock fattas snabbare för att hantera mer brådskande frågor.

Kostnaden för en vårdnadstvist beror på advokatens arvode och ärendets omfattning. De flesta hemförsäkringar inkluderar rättsskydd som täcker en stor del av kostnaderna. Om rättsskydd saknas och du har begränsade ekonomiska resurser kan du ansöka om rättshjälp.

Rättsskydd är en del av hemförsäkringen som täcker en del av kostnaderna för en advokat i en vårdnadstvist. Vanligtvis täcks 75–80 procent av kostnaderna, och du betalar en självrisk.

Rättshjälp är statligt stöd som kan beviljas om du inte har rättsskydd och har en begränsad ekonomi. Din advokat kan hjälpa dig att ansöka om rättshjälp och bedöma dina chanser att bli beviljad stöd.

Om en förälder inte följer ett beslut om umgänge kan den andra föräldern ansöka om verkställighet hos tingsrätten. En sådan ansökan förutsätter att det finns ett verkställbart beslut. Domstolen kan då besluta om åtgärder, som vite, för att säkerställa att umgänget efterlevs.

Det är möjligt för föräldrar att avtala om vårdnad, boende och umgänge, men avtalet måste godkännas av socialnämnden för att bli juridiskt bindande. Ett godkänt avtal har samma rättsverkan som ett domstolsbeslut. Det finns även möjlighet för föräldrarna att träffa en överenskommelse om vårdnad, boende och umgänge inom ramen för en domstolsprocess.

Ett umgänge med umgängesstöd innebär att umgänget mellan barn och förälder sker övervakat i närvaro av en neutral tredje part, en s.k. umgängesstödjare som är anställd av kommunen. Syftet med umgängesstöd är att det ska bidra till trygghet för barnet exempelvis när det förflutit lång tid sedan barnet senast träffade föräldern eller när det finns oro över umgänget. Ett umgängesstöd kan även medverka vid hämtning och lämning i samband med umgänget för att överlämningen ska fungera bra för barnet.

Det är viktigt att samla relevant dokumentation, som mail, meddelanden eller annan bevisning, som är av betydelse för frågor rörande vårdnad, boende och umgänge. I många fall är det en klok idé att i ett tidigt skede rådfråga en advokat som är specialiserad inom familjerätt för att få vägledning och stöd under processen.

MEDARBETARE

JESSICA CARVALHO ÅSTRÖM
Biträdande jurist

KONTAKTA OSS

Juridiska tjänster tar ofta avstamp i det personliga mötet mellan jurist och klient. Det kan härav vara svårt att på förhand veta vilken jurist eller advokat man ska vända sig till med den situation som man behöver hjälp med.

Leber Advokatbyrå erbjuder med anledning härav ett förutsättningslöst personligt samtal om 15 minuter med någon av våra advokater eller jurister. Denna kostnadsfria konsultation är främst riktad till dig som behöver vägledning i en juridisk fråga eller är osäker på hur du ska inleda ditt ärende.

Du är välkommen att ringa till oss på helgfria vardagar mellan kl. 08:30 – 17:00.

Det går även bra att ställa dina frågor direkt via kontaktformuläret eller maila dem till oss så kontaktar vi dig så snart som möjligt, vanligtvis samma dag.

Denna hemsidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy samt dess Användarvillkor tillämpas.
KONSUMENTTVISTNÄMNDEN

Den 11 januari 2016 inrättades Konsumenttvistnämnden hos Advokatsamfundet. Konsumenttvistnämnden ger dig som konsument möjligheten att få arvodestvister och ekonomiska krav som du som konsument riktar mot en advokat eller en advokatbyrå prövade i nämnden. Med konsument i detta sammanhang avses fysisk person, som agerar för ändamål som faller utanför närings- eller yrkesverksamhet. En förutsättning för att konsumenttvistnämnden ska pröva din framställan är att du först har kontaktat ansvarig advokat eller jurist vid advokatbyrån för att försöka nå en lösning.

Mer information om konsumenttvistnämnden finns på advokatsamfundets hemsida
www.advokatsamfundet.se/konsumenttvistnamnden

LEBER Advokatbyrå